2011. március 20., vasárnap

Juhtúrós-kelkáposztás-baconos quiche, pácolt rostélyossal


A quiche gyakorlatilag egy sós lepényfajta, mely Franciaországból származik, variációs lehetősége szinte korlátlan. Elég sűrűn csinálunk, nagy előnye, hogy bármilyen megmaradt zöldséget fel lehet hozzá használni. Grillezett húsok vagy halak mellé remek köret, de magában egy kis salátával is megállja a helyét. A mostani quiche, egy kicsit módosított quiche lorraine, melybe kelkáposzta és juhtúró is került a bacon mellé.
A quiche kísérőjeként pácolt marha rostélyost sütöttünk. A madaras teccsóban járva akadtam ebbe a rostélyosba, mélybordó színe és márványos erezete miatt remek steak alapanyagnak tűnt. Ha nem lett volna ilyen szép színe és ilyen márványos, akkor tuti nem próbálom hirtelen kisütni, mert esélyem sem lett volna, hogy puha maradjon. Hazahozatal és szeletelés után kapott egy mustáros pácot, dijoni és normál mustár keverékéből illetve frissen őrölt borssal, majd 4 napra a frigóba került. 


Hozzávalók a lepény tésztájához:
250g liszt
75g vaj
55g kacsazsír
2 tojás sárgája
2 evőkanál víz

Hozzávalók a töltelékhez:
125g tejföl
100g juhtúró
1 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
125g bacon
egy kisebb fej kelkáposzta
1 tojás
1 csokor petrezselyem

 
Először elkészítem a tésztát. A lisztet beleteszem egy tálba és hozzáadom a vajat és a zsírt. Addig morzsolgatom a lisztet a zsiradékkal, amíg kenyérmorzsa állagú nem lesz. Hozzákeverek 2 evőkanál vízzel felvert 2 tojássárgáját és összegyúrom. A tésztát addig gyúrom, míg puha és egyenletes nem lesz, majd becsomagolom folpack-ba és a hűtőbe rakom fél órára.

Amíg a tészta pihen elkészítem a tölteléket. Felaprítom a bacont a hagymát és a fokhagymát. Egy lábosba teszek egy evőkanál olíva olajat és elkezdem pirítani a bacont. Hozzáadom a hagymát és a fokhagymát, sózom, borsozom és 7-8 percig pirítom. Közben szétszedem a kelkáposztát leveleire és egy lábosban vizet forralok. Ha felforrt a víz megsózom és 1 percre belerakom a káposztaleveleket. 1 perc után kiveszem és egy tál hideg vízbe szedem, hogy ne puhuljon tovább. Összedarabolom. A hagymás-baconös keverékhez kavarom a felaprított káposztát és hagyom kicsit kihűlni. Egy másik tálban összekeverem a juhtúrót és a tejfölt, majd adok hozzá egy tojást. Hozzákeverem a hagymás-káposztás masszát és aprítok bele egy csokor petrezselymet.

Kivajazok egy tortaformát és a kinyújtott tésztát belehelyezem úgy, hogy az oldalára is jusson a tésztából. Beleöntöm a tölteléket és 180 fokos előmelegített sütőbe helyezem. 35 perc után csökkentem a hőmérsékletet 160 fokra és további 15 percig sütöm. Ha elkészült kiveszem és pár percet pihentetem. (Az eredeti recept 2 tojást ír a töltelékbe, de nekem az kicsit sok volt, az én ízlésemnek túl masszív lett tőle a lepény.)

Ha kivettem a lepényt előveszek egy grill serpenyőt és felhevítem. A húst egy órával sütés előtt már kivettem a hűtőből, hogy nagyjából szobahőmérsékletűre melegedjen. Amint felforrósodott a serpenyő belehelyezem a szeleteket és sózom illetve steak fűszerkeverékkel szórom meg. 2-3 perc sütés után fordítom, majd újabb 2-3 perc után már ki is szedem, hiszen médiumra szeretném sütni. 


A quichet szoktuk csinálni cukkíniből, póréhagymából, spárgából, spenótból, a juhtúró helyett pedig gorgonzolát vagy akár fetát is lehet használni. Zöldségek terén gyakorlatilag csak a fantáziánk szabhat határt.

A szaftos húshoz remekül passzolt a kicsit morzsalékos lepény, egy kis saláta (pl. rukkola) még jól jött volna hozzá, de sajnos ez most kimaradt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...